Hockeykväll

Jaha ja, ännu en måndag och ännu ett hockeykväll har passerat.

Jag tycker att det är skönt att se att mitt Modo vaknat till liv och att man fortsätter satsa på unga spelare som Jens Westin, Thomas Enström och natruligtvis Viktor Hedman.

Att utöka elitserien till 14 lag är på tiden. Storklubbar som leksan och Malmö kanske ser sin chans här men jag tror att klubbar som Borås, Troja/Ljugby och Björklöven har större chans att nå Elitserien, men man ska inte gå och tro att detta som fenomen kommer lyfta ligan. För Elitserien ska kunna vara med och konkuera i en liga som exempelvis Champions Leauge måste man övertyga Hockeligan och IIHF att gå ner till 26x60m:s rinkar, annars finns det inget hopp europeisk hockey.

Jag skulle vilja se att Niklas Wikegård fick en kreativ uppgift hos Hockeyligan eller Svenska hockeyförbundet eller kanske Internationell hockeyförbundet.

Jag tror att Cam och Chris Abbot kommer att sticka till NHL om de fortsätter i det här tempot, vilka killar:)

Backlunds NHL-debut |Uppdaterad|

UPPDATERING

Mikael Backlunds NHL-debut blev inte mer än en debut, hans skickas ner till juniorlaget resten av säsongen, vilket var ganska väntat. Jag tror det är bra för Backlunds karriär, att han lär sig spelet på smårinkar och kan spela med lite mindre press då kan han utvecklas till samma lirare som Patrik Berglund blivit Blues

I natt gjorde Mikael Backlund sin NHL-debut för sitt Calgary Flames, chansen fick han tack vare Todd Bertuzzis skada. Tuffe Mike Keenan var väldigt nöjd med de tio minuter som svensken pressterade och personligen tror jag att han blir kvar i Flames ett tag innan han får lira juniohockey. Mikale Backlund är en bra 2 way-spelare osm alltid gör ett gedigt jobb, jag hoppas verkligen att hans sejour i VIK inte ska ha tagit för mycket av honom. Konsotgt är att han tycks ha utvecklats i VIK trots dåliga resultat eftersom han ansågs vara långt i från en plats i Flames efter campen i sommras.

Kanada till final mot Sverige

Kanada tog sig till final, ganska väntat även om det även satt hårt inne här också. Tavarese spelade en avgörande roll som väntat, han blir livsfarlig i finalen och han måste plockas bort fysiskt av exempelvis Hedman. Det bästa vore om man gick in i första bytet och bara klockade honom, kanske inte för hela matchen utan bara för att markera att han inte kommer få det lätt och för att sätta igång publiken. Sverige är underdogs och det är då vi är som bäst.

Wikegård sa i går på sin blogg att han tycket Hedman gjorde en bra match, jämfört med vad? Jämfört med hans kompetens eller hans turnering som helhet? Jag är långt i från nöjd med Hedman men de är bara ett reslutat av att jag VET att han är så mycket bättre. Jag tror att finalen avgör vem som går först i draften i sommar. Upp till bevis, Hedman.

Chris Härenstam & Wikegård

Jag måste bara flika en med en liten grej. Chris Härenstam och Wikegård är fantastiskt duktiga. Wikegård har jag hyllat många gånger för hans sätt att tänka hockey och är han en duktig kommentator också. Chris Härenstam måste ju bli kommentator för tre kronor också, ingen LIndeborg längre. Chris är påläst, rapp och är allmänt intresserad av hockey. Jag hoppas att SVT inte gör bort sig här.

Sverige till final - men bara knappt

Det satt långt in, nästan för långt inne för att kännas lungt, men till slut kom tryggheten tillbaka. Jag, som många andra, har narultigtvis kollat på Sveriges semi-final mot Slovakien och man är väl aningen konfunderad eefter matchen. Det är inte alls den där härliga glädjen som ska känna när man är i filnal utan istället infinner sig det en slags besvikelse över de två första perioderna i kväll.

Det som var signifikativt för Sverige i det här mästarskapet har varit tryggheten i de allra flesta lägena. Man har spelat sig ur de mest jobbiga situationer, passningar på bladet, fysiskt spel, extremt lite dräll i mittzon och hård forecheck samt backcheck. I de två första perioderna mot Solvakien ikväll var det som bortblåst. Ingen tog jobbet i egen zon, en propp av Lasu var det enda fysiska spelet vi såg och tongivande spelare som Viktor Hedman och Erik Karlsson spelade som om det fått order på att inte glänsa. Slovakien var inte bra, utan Sverige gjorde dem bra i den här matchen. Visst hade dem en bra första line som gjorde bra men alla svenska linor kan matcha dem men det är åter igen bevisat att om mna inte gör jobbet så straffar det sig.

Jag ska inte hacka för mycket på grabbarna, dem är i final och dem har gjort det bra men det finns några punkter som jag vill se förbättring på:

  • Viktor Hedman spås en kysande framtid men det är dags att börja spela med hans resurser nu. Han är störst i det svenska laget och måste spela så också. Torp som är en halv meter kortare än Viktor tacklar mer i en match än Viktor gjort på hela turneringen. Vi måste kunna matcha Kanada/Ryssland fysiskt för att ha en chans att vinna.
  • Utnyttja alla resurser. Vi har killar som Carl gustavsson, Niklas Lasu och många fler som kan spela tufft, matcha dem mot första linan på en gågn. Ge dem chansen att mala ner deras stjärnor.
  • Hårdare spel mot målvakterna, låt dem inte blockera i lugn och ro, det här är hockey inte innebandy. Hacka, slå och hugg om så krävs.
  • Rim och reson. man kan inte försöka spela sig ur knepiga lägen i egen zon om man lirar BP. Hårt och resulut.
Det ska bli kul att se vad man kan åstadkomma i finalen, för nu är vi där, obesegrade och en final mot Kanada vore mumma.

Första inlägget - igen

Jag har i många år skrivit, tyckt och tänkt om hockey men i brist på bra diskussioner på nätet så har av olika anledningar slutat blogga om hockey, men varför ge upp?
Så jag gör nu ett sista (?) försöka att skapa en intressant hockeyblogg, helt utan fokusering på reslutat utan snarare fokusering på åsikter om hockey genrellt, specifikt och andra lösa tankar om hockey, så välkomna:)

RSS 2.0